sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Keltaisen tiin valloitus

Tiiauspaikan vaihtaminen tuo uuden perspektiivin golfiin.

Kanssapelaajilta saa uusia näkökulmia niin golfiin kuin elämään ylipäätään. Ajattelin aikaisemmin, että saman kentän kiertämiseen kyllästyisi, mutta nyt harkitsen pelioikeuden hankkimista. Sain kesän aikana oivalluksen, että samalla kentällä pelaamista voi monipuolistaa pelaamalla eri värisiltä tiiauspaikoilta. 

Koin wau-elämyksen eräällä kentällä, kun lähtöpaikalla naisseuraan liittynyt mies totesi, että hän pelaakin nyt punaiselta tiiltä, niin menee kierros jouhevasti. Siis mitä? Voiko mies pelata naisten tiiltä? Tosiaan, kun vaihtaa aloituspaikkaa, saa kenttää tutkailla erilaisesta perspektiivistä. Kokemuksesta voimaantuneena pelasin itsekin keltaiselta tiiltä, kun olin mieheni kanssa golfaamassa. Ja hyvinhän se meni! Avaukset ylsivät väylälle (mitä pelkäsin eniten) ja sain lyödä pitkiä väylälyöntejä. Lisäksi keltaiselta tiiauspaikalta on yleensä paremmat maisemat kuin punaisilta.





Aloin myös miettimään tänä kesänä, että tulokseni ehkä kehittyisi paremmin, mikäli pelaisin enimmäkseen samaa kenttää. Tietäisi tarkalleen, mihin kohtaan väylää pallo kannattaa lyödä ja millä mailalla halutun lopputuloksen saa todennäköisimmin aikaiseksi. Oppisi seuraamaan lähestyessä tarkemmin lipun paikkaa giirinillä ja miettimään griinin muotoja ja miten pallo siinä rullaa.

Nyt olen siis ensimmäistä kertaa hankkimassa johonkin golfseuraan pelioikeutta, jolla voin pelata rajattomasti koko kauden. Haluan viettää aikaa samalla kentällä, tutustua seuran jäseniin ja osallistua kisoihin. Ja tietenkin kehittyä pelaajana ja saada tasoitusta alaspäin.

Tulen vertailemaan talven aikana eri golfseuroja ja pelioikeuksien hintoja  ja mihin ylipäätään on mahdollista saada pelioikeus. Olisi hienoa, jos kenttä olisi mahdollisimman lähellä, niin matkoihin ei menisi paljon aikaa. Ajan varaaminen olisi helppoa ja voisi hetken mielijohteesta lähteä pelaamaan vaikka vain yhdeksän väylää aamuvarhaisella tai illemmalla. Ja pelata tiiltä, josta kulloinkin haluan väylää tarkastella.
  

Ps. Tässä golfpiste.com:sta löytämäni kuvaukset tiiauspaikoille:
Valkoinen = ns. miesten backtee on kauimmaisena. Keltainen = ns. miesten klubitee. Sininen = ns. naisten backtee. Punainen = naisten ja aloittelijoiden (tasoitus yli 36) klubitee on lähimpänä.



keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Onko golfaajan aika vaipua talvihorrokseen?

Vai onko golf myös talvilaji?

Pakkanen on yöllä puraissut kenttää ja täytyy odottaa ruohon sulamista. Kosteus tuntuu kolealta. Golfvarusteisiin lisätään pipo ja muhkeat hanskat. Toppaliivi lämmittää mukavasti. Kello kahden lähdöllä ehtii vielä pelaamaan kierroksen ja töiden jälkeen ysin. Pitkät varjot hankaloittavat asettumista pois puttilinjan tieltä. Onko aika puhdistaa bägi ja mailat varastoon laittamista varten?

Golf jättää aukon ajankäyttöön talven aikana. Ja hyvä niin. Ehtiipähän tehdä kaikenlaista, minkä golfaaminen kesäaikaan ohittaa. Toki talvella voi myös edesauttaa kehittymistä golfissa: hioa golftaitoja harjoitushallissa, ahmia golflehtiä ja harjoitusvideoita sekä harjoittaa voimaa ja liikkuvuutta esimerkiksi joogan avulla. 

Kyllä se pallo siellä lehtien seassa lymyilee. 


En väitä, että mailojen naftaliiniin laiton aika kuitenkaan vielä olisi. Kentät ovat vilisseet golfaajia lokakuun aurinkoisina päivinä. Paljon on myös kenttiä, joissa lehdet ja havunneulaset eivät häiritse pelaamista. Luonto on upea: vaikka aamulla on routaa, iltapäivällä aurinko jaksaa lämmittää ja keltaiset lehdet hehkuvat valaisten pimeneviä iltoja. Vielä on toivoa!


Kaikki vuodenajat ovat upeita.


Ystäväni päivitys viime tammikuussa Facebookissa golfkierroksesta Etelä-Suomessa nosti myötäilon pintaan. Siinäpä tosigolffari - golfista on siis tullut talviharrastus! Onkohan ensi talvena kenttiä auki? Ehkä uskaltaudun kokeilemaan. Tiedän, että viimeistään helmikuussa alkaa into golfkentälle kuplia sisuksissa. 

Ps. Kannattaa tosiaan puhdistaa bägi ennen varastointia, varsinkin eväistä. Talven yli muhinut banaani on aika eklotus keväällä:)