tiistai 5. toukokuuta 2015

Metsämieli mukana golf-kierroksella

Harjoituksia mielen hyvinvointiin.

Minulle golfissa on iso merkitys sillä, että tulee oltua ulkona ja voi nauttia luonnon ihanista maisemista noin neljän tunnin kävelyn aikana. Olen vakuuttunut siitä, että pelatessa hyvinvointi lisääntyy ja mielentaidot kehittyvät. Tähän teemaan sopii hyvin kirja, jonka luin vähän aikaa sitten.

Kirjan Metsämieli - Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin mukaan luontoympäristössä sydämen syke, hengitystiheys ja verenpaine laskevat. Luonnossa olosuhteet ovat otolliset rauhoittumiseen, läsnäoloon ja virkistymiseen - nämä kaikki asiat rinnastan myös golfiin. Poimin kirjasta muutaman harjoituksen, joita voi soveltaa myös golf-kierroksella.

Kävellessä voi kokeilla vaikka Tietoista kävelyä yhden väylän verran. Fyysinen olo vaikuttaa mielen voimavaroihin monella tapaa. Tutkimuksista tiedetään, että selän ryhdistäminen lisää itseluottamuksen tunnetta ja vahvistaa käsitystä omasta jaksamisesta. Kannattaa kokeilla tätä harjoitusta, jos tuntuu, että voimat alkavat uupua tai keskittyminen haihtuu kierroksella:
  1. Tunnustele askeleitasi: Millaiselta väylän alusta tuntuu jalan alla? Miten jalkapohja rullaa kantapäältä päkiälle ja miltä askelet  tuntuvat
  2. Tarkastele kehosi pystylinjausta: Miten jalkapohjista löytyy tasapaino? Millaiselta ryhti ja keskivartalon kannatus tuntuu?
  3. Tarkastele kävelysi rytmiä: Miten keho joustaa askeltaessa? Miten pää keinuu liikkeen tahdissa? Millainen rytmi kaikuu koko kehossasi?
  4. Tarkastele hengitystäsi: Miltä sisäänhengitys tuntuu nenässäsi? Entä uloshengitys - kumpi tuntuu lämpimämmältä? Miten pallea, kylkiluut ja vatsa toimivat hengittäessä?
  5. Tarkastele ympäristöä: Millaisia ääniä kuulet? Mitä näet kaukana, mitä lähellä? Miltä ilmavirta tuntuu ihossa? Entä sormenpäissä?
Kirjassa kerrotaan myös, että omistautuminen merkitykselliseltä ja tärkeältä tuntuvaan työhön tai harrastukseen tuottaa mielihyvää, tyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Tekeminen ja siihen liittyvät ajatusprosessit tuottavat jo sellaisenaan kiinnostuksen, aikaansaamisen, onnistumisen ja riittävyyden tunnetta. Tämä pätee varmasti myös golfiin, onhan se jokseenkin koukuttava harrastus, jossa mielihyvä lisääntyy.

Flow-tilassa aistit herkistyvät, ajatukset leijuvat tai ajatuksia ei ole laisinkaan. Mieleen voi yllättäen putkahtaa ratkaisuja ongelmiin, ideoita tai uusia ajatuskytköksiä. Tämähän kuulostaa hyvältä - voin gofia pelatessa ratkaista mieltäni askarruttavan ongelman!

Parasta minulle -harjoituksen avulla voi "parastaa" itseään. Tätä kokeilen varmasti!
1. Pohdi metsäkävelyllä, millaisesta tekemisestä tai olemisesta saat hyvää mieltä ja uutta puhtia.
2. "Parasta itseäsi miettimällä, mikä on parasta
  • tässä kohtaa elämässä
  • tässä kuukaudessa
  • tällä viikolla
  • tänään
  • tässä hetkessä
3. Mitä parastaminen tuotti? Mitä otat mukaasi tältä kävelyltä?

Suosittelen kaikille luonnon ja metsän ystäville sekä mielen hyvinvoinnista kiinnostuneille tutustumista Metsämieli-menetelmään. Kyseisestä kirjasta löytyy paljon mielenkiintoisia harjoitteita metsässä ja luonnossa liikkumiseen, yksin tai yhdessä.



Syyskuisena aamuna sumu peitti näkyvyyden väylän varrella olevalle järvelle täysin. Aika vaikuttava näkymä paikan päällä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti